
Jakob Stolk, ROC
Samen Leren, Samen Duurzaam: Praktijkgericht Onderwijs in Actie
Innovatieve Samenwerkingen tussen Bedrijven en Onderwijs
In de wereld van het midden- en kleinbedrijf (MKB) is het essentieel om constant te blijven innoveren en verduurzamen. Een krachtige manier om dit te realiseren, is door samen te werken met onderwijsinstellingen. Dit biedt bedrijven de mogelijkheid om talenten van morgen in te zetten voor de verduurzaming en digitalisering van hun bedrijf, terwijl studenten waardevolle praktijkervaring opdoen.
Saskia Asselt, HvA
Studenten Technische Natuurkunde: Innovatie en Duurzaamheid in de Praktijk
Bij de opleiding Technische Natuurkunde aan de Hogeschool van Amsterdam leren studenten veel meer dan alleen theorie. “De opleiding Technische Natuurkunde leidt studenten op tot technisch natuurkundigen. Zoals de naam al aangeeft, zijn dit professionals die vaak als een soort spin in het web technische uitdagingen voor bedrijven oplossen,” vertelt Saskia van Asselt, docent natuurkunde en coördinator van de eerste twee leerjaren.
Jeroen van Vorsselen, HvA
Reststromen als Inspiratiebron: Samenwerking tussen Onderwijs en Ondernemers
Circulair ontwerpen wordt steeds belangrijker in een wereld waarin duurzaamheid een hoofdrol speelt. Jeroen, docent en onderzoeker bij de faculteit Techniek van de HvA, laat samen met zijn studenten zien hoe reststromen omgevormd kunnen worden tot waardevolle producten. Hun projecten combineren innovatie met praktijkervaring, in nauwe samenwerking met ondernemers.
Ondernemers Nicole Jarosinski en Scot Walker kwamen voor werk voor een week naar Amsterdam en waren zo onder de indruk dat zij besloten de sprong te wagen. Ze verhuisden naar Nederland en startten hun bedrijf AllBe. Afgestudeerde marketing en communicatiestudenten hielpen ze in twee fases om hun digitale zichtbaarheid te vergroten onder begeleiding van Arbalest Learning.
Het Zaanse Bakkertje is al 25 jaar een begrip. Maar mede dankzij het programma MKB Digital Workspace worden de veganistische broden en heerlijke brownies ook ver buiten de Zaanse regio steeds populairder. ‘Digitalisering is erg belangrijk, vertelt marketeer Yunus Konuksever van Het Zaanse Bakkertje. ‘Onze marketing via social media loopt nu beter dan ooit.’
VondelGym is een sportschool in het luxere segment, die in 2015 is opgericht en een megasnelle groei doormaakte binnen Amsterdam met wachtlijsten tot gevolg. Toen het idee ontstond om uit te breiden buiten Amsterdam kwam ook de urgentie om de website te upgraden. Maar liefst vier groepjes van vier studenten, die de minor Digital Marketing Tomorrow volgen aan de Hogeschool van Amsterdam, gingen voor VondelGym aan de slag.
MyWheels is een autodeelbedrijf dat al 25 jaar bestaat, maar in de afgelopen jaren een gigantische groei doormaakte. “In een jaar tijd is het aantal beschikbare deelauto’s gegroeid van 300 naar 1.000. Daarbij is het hele proces rondom het huren van onze auto’s in de afgelopen jaren volledig gedigitaliseerd,” vertelt Manager Operations Aron Vaas. Het belang van dit gemak voor klanten, maakt de beveiliging dan ook een topprioriteit. Zeven studenten van de cybersecurity-opleiding van de Hogeschool van Amsterdam testten de beveiliging van het bedrijf daarom op alle fronten.
Boris Liesveld van Spaghetteria werkt samen met studenten Software Engineering van de Hogeschool van Amsterdam. Het bedrijf maakt een snelle groei door en daardoor liep de interne communicatie niet altijd even soepel meer. “Dit probleem ligt niet in ons eigen vakgebied, dus daar konden we wel wat help bij gebruiken”, legt Boris uit waarom ze gaan samenwerken met MKB Digital Workspace. Via de werkplaats kwamen ze in contact met meerdere studenten waaronder Sam Toxopeus. Zij werkten aan een digitale tool om de interne communicatie beter te stroomlijnen. “Mooi om zo direct impact te maken binnen een bedrijf met een project”, zegt Sam.
Anton Berden van Amsterdamse schoenwinkel Zwartjes van 1883 werkt samen met studenten commerciële economie van de Hogeschool van Amsterdam Esmée en Nadine. De ondernemer en studenten gaan een social media opzetten voor het bedrijf. “De brug slaan tussen ons bedrijf en het onderwijs vinden we heel belangrijk, maar er zijn uiteindelijk ook een paar strakke doelen. Want we willen namelijk ook verkopen,” vertelt Anton. De studenten vertellen dat het bedrijf nog weinig doet met social media, maar zij wel. “Er zijn nog heel veel kansen en dat is wel heel erg leuk. “
Vital Orange biedt gezondheidschecks aan mensen die willen weten of hun lichaam helemaal in balans is om hun weerstand en vitaliteit te vergroten. Met kunnen de checks van Vital Orange afnemen samen met hun fysiotherapeut. Doordat fysiotherapeuten de checks omarmen, heeft het bedrijf snel kunnen groeien. Dat veranderde plotseling toen de fysiotherapeuten dicht moesten vanwege de corona-maatregelen. Daardoor moest Vital Orange razendsnel haar propositie aanpassen.
Studenten Lilia Domina, Anaïs Heslinga, Jurre van der Linden, Amber Nauta en Alexa Nühn namen deel aan de Online Marketing Challenge van de Universiteit van Amsterdam. Het studententeam voerde een online marketingcampagne uit voor Solar Sedum. Het doel van de campagne is de naamsbekendheid verhogen en ook om nieuwe leads te werven voor het bedrijf dat het vergroenen van daken combineert met het plaatsen van zonnepanelen.
Onder begeleiding van docent Rosmerta Goei werkten vijf studenten van het Mediacollege Amsterdam - Aleks Czajka, Redouan Assakali, Joël Lakhai, Mike van Diepen en Tom Reus - via MKB Digital Workspace aan een project voor GastroBuddy. GastroBuddy is een app dat werkprocessen in horecabedrijven digitaliseert. Het gaat vooral om registratieformulieren voor hygiene- of schoonmaakcontroles. “De app digitaliseert bedrijven in de horeca. Nu ze snel groeien, moeten ze zelf ook meer automatiseren”, vertelt student Aleks Czajka. Hoe verliep de samenwerking tussen de studenten en GastroBuddy en wat heeft het GastroBuddy opgeleverd?
Sinds de corona-maatregelen zijn er verschillende studenten die op vrijwillige basis mkb-ondernemers helpen om hun bedrijf te digitaliseren. Student Bas Vaassen (nu nog International Business Management aan het TIO, na de zomer Business IT & Management IT bij Inholland) is zo via MKB Digital Workspace in contact gekomen met DIS catering. “Naast mijn studie werk ik bij een groot bureau. Het is echt heel anders om samen met de eigenaar direct te sparren over de toekomst van het bedrijf.”
Vijf studenten die via MKB Digital Workspace deelnamen aan de Online Marketing Challenge van de Universiteit van Amsterdam zijn gekozen tot winnaar. Onder begeleiding van dr. Abhishek Nayak werkten de studenten - Anasatasia Schidlovskaya, Sabrina Wijaya, Péter Kovács, Huizhong Wang en Menglei Ma - in 8 weken een online marketingplan uit, voerden verschillende campagnes uit en analyseerden de resultaten voor Chocolate Company. Wat hebben de studenten geleerd en wat levert het Chocolate Company op?